София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БОРИСОВ СТАНА ТЕМА №1 В БРЮКСЕЛ

ОПЪЛЧИ СЕ НА ЮНКЕР И ТУСК ЗА СПЕШНИТЕ КРЕДИТИ ЗА ГЪРЦИЯ

9 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Премиерът Борисов е дал ясен знак на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на ЕС Доналд Туск, че няма да подкрепи кредити за Гърция. Това са потвърдили пред „Стандарт“ източници от МС.
Позицията на Борисов е в абсолютен противовес на ЕК, която ще иска от България и останалите страни извън еврозоната да участва в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем, който й е нужен, докато дойдат парите от третата спасителна програма.
Днес ЕК предложи да отпусне на Атина 3 месечен кредит от 7 млрд. евро за да осигури финансовите нужди на страната през юли.
Днес тема №1 по помощта за правителството на Ципрас е била позицията „Охи“, която Борисов ще обяви и официално. Още по време на поредното заседание на Съвета българският премиер заяви, че ЕС не трябва да прави повече компромиси на Гърция и даде пример с бедността на Западна България, която би трябвало да е в дневния ред на страните-членки.
Решението за отпускане на 3 месечен заем подлежи на одобрението на всички в Общността чрез гласуване в Съвета на ЕС. Ако 16 страни гласуват „за“, то ще бъде прието. България не е единствената страна, която има възражения срещу това. Великобритания и Чехия изразиха също такава позиция.