София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

57 % от американците искат незабавно отстраняване на Тръмп

70% от анкетираните не одобряват поведението на Тръмп
13 мПолитика 309 Златина Петкова

Повече от 50% от жителите на САЩ вярват, че след протестите във Вашингтон президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва незабавно да се оттегли от поста си. Това са резултатите от проучване, проведено от социологическата компания Ipsos и агенция Ройтерс.

57% от анкетираните американци заявиха, че Тръмп не трябва да остане в президентството. 30% са сигурни, че 25-тото изменение на конституцията на САЩ относно признаването на държавния глава за некомпетентен трябва да бъде използвано за отстраняване на президента.

Други 14% от американците смятат, че Тръмп трябва да напусне поста поради импийчмънт, 13% са сигурни, че шефът на Белия дом трябва да подаде оставка сам. Само 12% от анкетираните изразиха подкрепа за протестиращите привърженици на Тръмп, докато 80% от американците осъдиха бунтовете в Капитолия.

По-рано демократите в Камарата на представителите на САЩ издадоха документ за импийчмънта на президента Доналд Тръмп във връзка с "подбуждане към бунт". Документът възлага на Тръмп отговорността за насилието и жертвите във Вашингтон на 6 януари. Твърди се, че именно изявленията на президента "логично" са довели до безредиците.

На 8 януари стана известно, че демократите в Камарата на представителите на САЩ планират да подадат нови документи на 11 януари, за да декларират импийчмънт на действащия президент Доналд Тръмп.

В същото време вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пренебрегна призива на лидерите на демократите в Конгреса Чък Шумер и Нанси Пелоси да използват 25-ата поправка за отстраняване на Тръмп от властта.