София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Алибегов: Исканията ни са икономически, няма да щурмуваме Министерския съвет

Браншът коментира, че искат интересът, който имат политиците, да продължи и след 04.04.2021 г.
3 мЕвроком 3187

Исканията на ресторантьорите са икономически и не кореспондират с щурм на Министерския съвет. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ председателят на Българска асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов по повод информациите за участие на представители на бранша в снощния протест в столицата. Ричард Алибегов допълни, че протестът на бранша е плануван за 27 януари, като след това ще бъде обявено дали заведенията ще отворят на 1 февруари по италианския модел, въпреки забраната.

„Нямаме абсолютно никакво участие в протеста снощи. Нашият протест е мирен. Ние имаме икономически искания, настояваме да бъдат изплатени компенсациите на служителите и на бизнеса в най-кратки срокове, тъй като те се бавят вече с месеци, искаме и да работим. Нашето предложение беше на 1 февруари да отворят ресторантите, а на 1 март да отворят нощните заведения. Нощните заведения ги затвориха на 1 800 заразени на ден, а ресторантите на 3 500. Оттогава спадът е огромен. На 21 декември ние се съгласихме да бъдат отворени ресторантите в хотелите с цел да се види 30 дни по-късно ако няма никакъв ръст, да се отворят и другите ресторанти. В този случай здравният министър отново ни излъга, тъй като се отвориха ресторантите на хотелите на 21 декември, днес сме 25 януари - ръст няма, има спад, но отново е против да ни отвори. Получава се двоен стандарт – държавата, в лицето на здравните власти, казва, че да обядвате и вечеряте със семейството си в ресторанта на хотела е безопасно, но ако излезете навън в ресторанта, ще се заразите, което е недопустимо“, подчерта Ричард Алибегов.

От 13 март до момента бизнесът не е получил почти никаква помощ, като едва в последната седмица е започнало изплащане на обезщетението на персонала за последния локдаун, обясни Ричард Алибегов.

„Към бизнеса има подпомагане по мярката 60/40, но тя е за запазване на работни места. Ако изчакаме още малко, тези хора няма да имат работни места, на които да се върнат“, коментира още той.
 
От БАЗ и СЗБ се обръщат към ръководствата на всички политически партии и техните лидери:

Уважаеми политици,

Убедени сме, че в нашия бранш има привърженици на всички вас и те са свободни да подкрепят провежданите от вас митинги. Но държим да подчертаем, че организираният от нас протест е икономически, строго браншови и не желаем политически фигури да присъстват на него!

Браншовите асоциации представляват икономическите интереси на своите членове. При подаване на заявление за членство, ние не ги питаме на коя партия са привърженици. Може да поддържат една или друга партия, но за нас това няма никакво значение. Всеки член на браншова организация има собствено мнение, което може да изразява свободно под всякаква законна форма и ние не можем и не искаме да въздействаме на това негово право.

Благодарни сме на всички, които изразиха подкрепа към нашия сектор и нашите служители. Ние обаче няма да позволим да станем част от предизборната кампания! Имаме свои искания и цели, за които се борим. Нямаме политически обвързаности и държим това да остане така.

Поради опасенията ни, че присъствието на политически фигури на нашия протест може да се разтълкува, като предизборна агитация, ви молим най-учтиво да се въздържите от участие в него. Както вие лично, така и ваши крайни привърженици, които не са част от нашия бранш.

Надяваме се, че интересът, който имате към сектора ни ще продължи и след 04.04.2021 г.
 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!