Начало Новини Предавания На живо

Алибегов: Затвориха нощните заведения, но цифрите на заразени тръгнаха нагоре, а не надолу

Председателят на БАЗ с коментар за коронавирусната пандемия и рестрикциите към бранша
29 сЕвроком 481

Първо затвориха ресторантьорския бранш, ако си спомняте първия път, през март. Тогава беше по-цялостен локдауна, но нашите колеги от нощните заведения стояха до 15-и юни затворени. Отвориха септември, тогава лекарския съюз и здравните власти обявиха като развъдник на коронавирус нощните заведения и ако те бъдат затворени всичко ще се оправи. Затвориха нощните заведения и както видяхме цифрите тръгнаха нагоре, а не надолу. Това коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в ефира на Канал 3.

"Българският лекарски съюз каза, че в ресторантите е тихо, спокойно, музика няма, хората не се прегръщат, а сега вчера ни изненадаха. Това засега са само намерения, но това са такива намерения, че когато става дума за нашия бранш, те веднага се превръщат в истина. Надяваме се, че премиерът няма да наложи забрана, защото това си е абсолютен локдаун, само КПП-та липсват. Ако по някакъв случай вземат друго решение ние ще искаме и няколко конкретни мерки с цел подпомагане", допълни Алибегов.

В ПИСМО ДО БОРИСОВ: Какво ще искат собствениците на заведения, при нови ограничения

От ресторантьорският бранш вчера изпратиха своите искания, при евентуално затваряне. Ето ги и тях:
1. Да се осигурят 80% от заплатите на служителите ни, съгласно трудовите договори, на които са назначени и разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020, за да се предотврати сериозна междуфирменна задлъжнялост.  
2. Мораториум върху кредите /главница и лихва/ на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.  
3. Спиране  или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020  
4. Компенсиране  на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени /ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги/.  
5. Разсрочване на такси смет или преизчисляване с оглед липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворен.  
6. Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед.