София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Ангела Меркел: Агресивният делта вариант на COVID може да доведе до ново повишаване

Франция и Германия призоваха за бдителност по отношение разпространението на коронавируса
28 дниЗдраве 23 Надежда Максимова

Управниците на Германия и Франция призоваха за бдителност, за да бъде предотвратено разпространението на вариант на коронавируса, накарал Великобритания тази седмица да отложи планираното смекчаване на противоепидемичните мерки, предаде Асошиейтед прес.

Канцлерът Ангела Меркел заяви пред медиите в Берлин, че макар и заболеваемостта в Германия сега е да е много ниска, "агресивният" делта вариант може да доведе до ново повишение на случаите на заразяване.

"Не можем да се преструваме, че коронавирусът е приключил. Дори в една такава топла лятна вечер да витае усещане, че всичко е приключило от примера с Лисабон се вижда, че нещата много бързо могат да се променят", заяви тя. "Затова смятам, че трябва да бъдем внимателни, за да имаме лято с много свободи, но все още не всички свободи."

"Но когато виждам докрай пълни стадиони в други европейски страни, тогава съм скептична дали това е правилният отговор на сегашната ситуация", каза тя, визирайки Унгария, където властите позволиха срещите да се играят без ограничение за броя на зрителите. Меркел каза това преди работна вечеря с Макрон, за пръв път от миналата година тя прие в Германия чуждестранен лидер.

Макрон заяви, че е важно да се запази бдителност относно новия вариант и добави, че Европейският съюз ще обсъди на предстоящата си среща на върха начини как да хармонизира по-добре противоепидемичните ограничения за пътуванията - нещо, което блокът се мъчи да направи вече повече от година след началото на пандемията, отбелязва Асошиейтед прес.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!