София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Асоциация на заведенията: Спрете да унижавате бранша ни!

Според тях подпомагащи мерки за ресторантите няма

4 годиниИкономика 3 Ивана Иванова

Българската асоциация на заведенията изразява искреното си разочарование от публичното неглижиране на нашия бранш, което се наблюдава през последните дни. Вече разбрахме, че ние и нашите служители няма да получим подкрепа! Това написаха от Асоцията по повод липсата на мерки за подпомагане на бранша. 

Те изразиха възмущение от думите на председателя на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в телевизионно интервю, в което казва, че организацията на тези бизнеси не е колко сложна - да пуснеш един ресторант. 

Ресторантьорският бранш иска среща с правителството за допълнителни мерки

Асоциацията на заведенията: Схемата 60/40 е невъзможна за ресторантьорския бранш заради 100% спад на оборота

Те напомнят, че са затворени с министерска заповед и не генерират никакви приходи, а само разходи. Не работят с намален капацитет, за да се възползват от мярката 60:40, която би била полезна, когато отворят отново.

Вижте цялото писмо: 

Наясно сме, че в тази тежка ситуация е много трудно да бъдат подредени приоритетите, като към момента бизнесите, които са официално затворени със заповед на здравния министър, очевидно не са сред тях. Това обаче не означава да бъдем унижавани и противопоставяни на други сектори от българската икономика от синдикални лидери и висши представители на държавата.

Считаме за изключително обидно изказването на председателя на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, което цитираме:
„Организацията на тези бизнеси не е кой знае колко сложна – да пуснеш един ресторант. За хотела е една идея по-сложно, но пак, за 2-3 дни всичко може да стане и да потегли. Докато, ако затвориш едно предприятие и трябва да пуснеш 100-ина стругари и трябва да ги търсиш по домовете им, е по-сложно и може да не ги намериш никога“, каза Манолов в телевизионно интервю.

Такова разделение на българските граждани, изречено от човек, чието призвание е да защитава правата на работниците, считаме за недопустимо! Не ни се иска да мислим, че то е продиктувано от факта, че в нашия бранш няма синдикални структури, които да плащат членски внос в неговата организация и по тази причина служителите ни не са сред приоритетите на КТ „Подкрепа“.

Вчера вечерта лидерът на КНСБ Пламен Димитров пък призна в телевизионно интервю, че ресторантьорският бранш беше най-бързо удареният, с което сме съгласни, но си позволяваме да не се съгласим със следващото му твърдение – че ще се възстанови най-бързо.

В подобен дух е и изказването на вицепремиера Томислав Дончев пред друга медия:
„Един ресторант може да затвори за месец или два и след ограниченията да наеме персонал и готвач и да продължи да работи. Но фабрика се пуска много трудно, един фабричен работник, за да го обучиш да работи, дори и ако е с подходящо образование, понякога са необходими месеци“, казва Дончев.

От неговите думи дори става ясно, че от нас не се очаква да задържим персонала си, а да го наемем отново, когато получим възможност да работим. Поредно доказателство, че работещи икономически мерки за нашия бранш няма!

Ние нямаме претенции да разбираме от организация на производствено предприятие или фабрика. Уважаваме труда на всеки, който прави бизнес и плаща заплати и данъци в България. Но подобни изказвания за нашия бранш показват пълно непознаване на неговата специфика.

Не приемаме и манипулативни твърдения, че „над 48% от работещите в хотелиерството и ресторантьорството у нас вече са се възползвали от мярката 60:40“, изречени преди седмица от министъра на туризма Николина Ангелкова в телевизионно интервю и цитирани на официалната й фейсбук страница. Смятаме, че тези данни са неверни и молим да бъдат предоставени като официална статистика, както на нас, така и на българското общество.
Още от началото на кризата се правят опити за манипулиране на обществено мнение, свързани с нашите искания, затова отново подчертаваме – не сме търсили помощ от държавата за плащане на кредити и наеми, а подкрепа да задържим служителите си по време на карантина, когато бизнесът ни не работи.

И още веднъж напомняме – ние сме затворени с министерска заповед и не генерираме никакви приходи, а само разходи. Не работим с намален капацитет, за да се възползваме от мярката 60:40, която би ни била полезна, когато отворим отново. Дори висши ръководни кадри на държавата казват, че това е мярка за бизнеси, които все пак работят. А ние сме затворени!

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, което, ако се изходи от данните на Националния статистически институт за 2019 г., представлява близо 22% от активно работещите българи. Това са хора и съдби, чиито права до момента държавата не успява да защити. Нещо повече – въпреки многобройните ни молби за среща с официалните институции, каквато и да било обратна връзка до сега липсва.

Ние сме в непрестанен контакт с работещите в нашия бранш, които от ден на ден са все по-отчаяни, защото не усещат никаква подкрепа от страна на държавата и настроенията сред браншовите организации стават все по-остри!

Надяваме се здравната криза да отмине възможно най-скоро и призоваваме да се спазват наложените мерки. Но тогава ще дойде икономическата. И много хора явно ще се изненадат колко сектори от българската икономика са обвързани с нашия бранш, който в момента неглижират и подценяват. Но призоваваме – след като в момента не можете да ни помогнете, поне не ни унижавайте!