София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Асоциацията на заведенията: Схемата 60/40 е невъзможна за ресторантьорския бранш заради 100% спад на оборота

За това алармира председателят Ричард Алибегов

4 годиниИкономика 26 Ивана Иванова

Схемата 60/40 е невъзможна за ресторантьорския бранш, а в хотелиерския ще се възползват само големите хотели и то едва ли за повече от 10% от служителите. Тази мярка при 100% спад на оборота е неприложима . Това каза председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов в ефира на Bloomberg.

"За момента няма кредитна и данъчна ваканция, няма решение и за наемните отношение. Наемите си текат и сметките за ток и вода си текат", коментира още той.

Припомняме, че Социалното министерство започва кандидатстването към Агенцията по заетостта за изплащане на компенсации на работодатели по схемата "60/40" за запазване на работните места в предприятията, които са пряко засегнати от заповедта на министъра на здравеопазването.

"На 95% в ресторантьорството и туризма дейността е замразена. Масово хората са в неплатен отпуск, около 20% са освободени, до края на май повече от 50% ще бъдат освободени“, каза още той. 

По думите на Ричард Алибегов дори и след като заведенията отворят те ще имат нужда от половината си персонал, защото потреблението няма да е същото.

От асоциацията многократно са давали идеи за ефективни мерки, които да се предприемат за сектора. Като пример той даде предоставянето на безвъзмездна помощ за служителите под формата на една минималната работна заплата и освобождаване на фирмите от осигурителна тежест.

"Гъвкавостта на банките трябва да излезе извън рамките на карантина – за срока на карантината и още толкова след това. Ние прогнозираме, че ще ни трябват 12 месеца за възстановяване на оборотите от периода преди да затворим“, коментира председателят.