БАБХ проверява заведения за хранене в разгара на абитуриентските балове
До момента на територията на София са проверени 65 обекта
Българска агенция по безопасност на храните проверява заведения за хранене в разгара на абитуриентските балове. Инспектори провериха днес ресторант на един от столичните хотели, където не бяха констатирани нарушения.
Проверките стартираха на 19 май на територията на цялата страна и ще продължат до 25 май. Сред нарушенията по места е липсата на документи и етикети върху продуктите, както и ясно оказан срок на годност върху всеки продукт. Доктор Каменова обясни, че при заготовка на ястия в ресторантите трябва да се пазят етикетите, за да може от ресторанта да докажат произхода на храната. Друго нарушение сред констатираните в страната е непълното работно облекло на служителите в кухните.
Проверяващите следят и за посочването в менюто на алергените, които може да съдържа храната. От декември 2014 година насам се следи за това, съгласно европейски стандарт.
Сред нарушенията в един от проверените обекти е лоша хигиена в хладилно съоръжение, за което е съставен акт. Санкциите при подобна нередност са между 500 и 1500 лв. В зависимост от това дали се налагат на физически или юридически лица.