София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Британски актьор влиза в ролята на Путин: Поставят пиеса за руските олигарси и президента

Питър Морган ще бъде авторът на пиесата

2 годиниРазвлечение 17

Питър Морган, номинираният за "Оскар" сценарист и създател на "Короната" на Netflix, възнамерява да изследва света на руските олигарси в нова пиеса в театър "Алмейда" в Лондон.

Актьорът Том Холандър ще се превъплъти в бизнесмена Борис Березовски, който беше намерен мъртъв, обесен, в дома си в Бъркшир през 2013 г. Пиесата, която се развива в Русия и Обединеното кралство, включва Владимир Путин, на когото „създателят на царя“ Березовски помага да влезе в Кремъл преди двамата да станат врагове. Березовски, който някога притежаваше най-мощната руска телевизионна станция, избяга във Великобритания, където остана виден критик на Путин.

Историята на пиесата включва и Марина Литвиненко, вдовица на приятеля на Березовски Александър Литвиненко, бивш шпионин, който беше убит от радиационно отравяне в Лондон през 2006 г. Има роля и за Роман Абрамович, собственик на ФК Челси, който е сред олигарсите със замразени активи в резултат на руската инвазия в Украйна.

Абрамович и Березовски бяха приятели, които се озоваха във Върховния съд на Лондон през 2012 г. за една от най-големите битки за частни дела; Березовски твърди, че бившият му партньор от петролната фирма го е измамил с 5 милиарда долара, но е загубил делото и е наречен ненадежден свидетел.

Patriots е първата пиеса на Морган след The ​​Audience (2013), в която участва Хелън Мирън като кралицата и вдъхнови блокбъстъра на писателя Netflix сериала The Crown, чийто нов сериал ще излезе по-късно тази година. Рупърт Гулд, артистичният директор на Алмейда, ще режисира Патриотите, който стартира през юли и е обявен за „непоколебима история за амбицията и опасностите от лоялност и любов“ в зората на нова Русия, където „днешният патриот може бързо да стане предател на утрешния ден“. Уил Кийн е избран за Путин, Йоланда Кетъл ще играе Марина Литвиненко, а Люк Талън играе Абрамович. Предстои да бъдат обявени допълнителни кастинги.

В интервю за Deadline Гулд каза, че пиесата ще изследва „съучастието и слепотата на Запада“. Продукцията е била планирана преди инвазията в Украйна през февруари, но след това „поема съвсем различен филтър“, добави Гулд.

Патриотите бяха обявени в петък заедно с друга световна премиера в Алмейда, Клиниката от Дипо Барува-Ети, когото Гулд нарече „един от най-вълнуващите нововъзникващи таланти в страната“. Режисиран от Моник Туко, той е описан като политически портрет на жена, „с глад за промяна“ и изследва „как да се издигне от пепелта на разбития свят“. Клиниката ще отвори врати през септември.