София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Британското правосъдие призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Решението на съда обяви съдията Найджъл Тиър

Британското правосъдие призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Решението на съда обяви съдията Найджъл Тиър

8 мПолитика 279 Мирослав Митков


Британското правосъдие призна венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела по дело, целящо да се установи коя венецуелска власт може да разполага със златото на страната, депозирано в Банк ъв Ингланд (Bank of England).

Решението на съда обяви съдията Найджъл Тиър.

Венецуелската централна банка веднага обяви, че ще обжалва решението, което "игнорира тотално реалната ситуация в страната".

Миналата година британският министър на външните работи призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. И оттогава Банк ъв Ингланд систематично отказваше да върне на Каракас част от неговите златни резерви, депозирани в нея. Така се стигна и до съд. По време на съдебните заседания адвокатите на Венецуелската централна банка изтъкнаха, че чрез дипломатическите си отношения с президента на Венецуела Николас Мадуро, Обединеното кралство признава де факто режима му, въпреки че не го одобрява.

Венецуела подаде няколко иска, за да си върне равностойността на 1 милиард златни кюлчета, а Гуайдо писа на два пъти на Банк ъв Ингланд, за да я призове да отхвърли тези искове. Централната банка на Венецуела изтъкна, че се нуждае от парите, за да се бори с пандемията от COVID-19.

Адвокатите на алтернативния управителен съвет на Венецуелската централна банка, назначени от Гуайдо, пък изтъкваха по време на процеса, че има риск златото на Венецуела да бъде пропиляно в полза на венецуелските управници. През април Венецуелската централна банка предложи златото да бъде прехвърлено директно на Програмата на ООН за развитие, която каза, че е склонна да го приеме, но при определени условия.