София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Екатерина Михайлова: България се намира много близо до нови избори през лятото

''Важно е новият парламент да постигне съгласие по основни приоритети''

1 мПолитика 330 Кристияна Стефанова

България се намира много близо до нови избори през лятото. Това заяви преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова в ефира на БНТ.

"От това, което се вижда като реакции в рамките на една седмица, изглежда да сме близо - само две политически сили говорят и то говорят така, че разбираме, че не могат да си говорят. Другите мълчат. Разбира се, утре може би малко ще просветне с първия ден на парламента, но рискът да има нови избори е на хоризонта и, знаете ли, лошото е, че ние сякаш започваме да свикваме с това.

Важно е новият парламент да постигне съгласие по основни приоритети, а те са ясни - евроатлантическата ни принадлежност - там ли искаме да сме още или нещо друго искаме? Мисля, че изборните резултати говорят, че мнозинството иска да е там. Голямата цел е да запазим мира и да останем демократична и финансово стабилна страна. Въпросът е как ще бъдат формулирани и това е работата на хората, които се занимават с политика - да покажат рисковете, а да не се заиграват с дребни игрички. Ако трябва да дам съвет към политиците, е - седнете и направете приоритетите - това, което смятате за страната, че е важно", поясни тя.

По думите ѝ бюджетът за тази година е заложен на карта, а преговорите за правителство трябва да минат първо през преговори за политики.