София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Спомняме си за Фреди Меркюри

Фронтменът на легендите Queen щеше да навърши 73 днес

Спомняме си за Фреди Меркюри

Фронтменът на легендите Queen щеше да навърши 73 днес

9 месецаЛюбопитно 10 Боряна Райчева


Легендарният фронтмен на култовата рок банда Queen Фреди Меркюри щеше да навърши 73 години днес. За съжаление талантливият изпълнител вече не е сред нас, но рок иконата остави след себе си изключителни песни, променили музикалния свят.

Истинското име на Фреди е Фарук Булсара. Той е роден на 5 септември 1946 г. в Стоун Таун на остров Занзибар. Семейството му принадлежи към етнорелигиозната общност парси. По-късно те се местят в Индия и след това във Великобритания, където през 1970 година заедно с Брайън Мей и Роджър Тейлър формира бандата Queen. Умира през 1991 г. на 45 години след усложнения от СПИН, като потвърждава публично един ден преди смъртта си, че е болен.

"Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките си. Но настъпи моментът приятелите ми и феновете да научат истината. Надявам се всички да се присъедините към лекарите ми в борбата с тази ужасна болест. Личният ми живот винаги е бил много важен за мен.“, гласи изявлението на Меркюри.

Животът на легендарния музикант беше екранизиран през 2018 г. Филмът „Бохемска Рапсодия“ оглави всички класации, а превъплътилият се във Фреди актьор Рами Малек спечели „Оскар“ за главна мъжка роля.