София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Френски политолог: Ако се вслушаме в заплахите на Путин, ще го оставим да победи

" Виждам пет сценария за развитие на събитията в Украйна"

28 дниПолитика 14 Васил Василев

"По официални данни през последните няколко месеца срещу Франция са се подготвяли няколко терористични атаки, които са били предотвратени. Така че рискът от нови удари е толкова голям, че страната въведе червена (терористична б. на ред.) степен на тревога. Не ни е за първи път. Но не мисля, че нивото на заплаха е изцяло свързано със събитията в Москва. Въпреки че, разбира се, трябва да останем бдителни". Това заяви френският политолог Никола Тензе пред "Медуза". Той коментира изказване на Еманюел Макрон, който заяви, че хипотетично западните страни могат да военни във войната в Украйна, които да се бият срещу Русия. Тогава френският министър на отбраната Себастиан Льокорню предупреди, че идеята на президента може да "създьаде проблеми в Париж". 

"Първо, Макрон направи изявлението си много внимателно, защото Франция не иска да премине към пълномащабно сътрудничество с Русия. Много добре знаем, че Русия се държи като терористична държава в Украйна, Сирия и много други места в редица африкански страни. Знаем как работи руското разузнаване. Русия всъщност е в състояние на война не само с Украйна, но и с Европа. От това следва второто: погрешно е това сътрудничество да се възприема като сближаване между двете страни. Франция, подобно на Съединените щати, ще обменят информация с Русия за възможни терористични атаки. Благодарение на Съединените щати руското правителство знаеше за предстоящото нападение на Крокус Сити Хол. Струва си да се отбележи, че това не е първият път, когато Русия използва тероризма, за да „установи“ отношения със Запада. Такъв беше случаят след терористичните атаки от 11 септември в Сирия и в зоната на Сахел, особено в Мали, Нигер и Централноафриканската република. Русия каза, че се бори с ИД в Сирия, но в действителност подкрепя режима на [сирийския президент] Башар ал-Асад. Същият претекст беше използван, за да се закрепи в страните от Сахел. Така че от страна на Русия сътрудничеството може да е в известен смисъл измама. За Франция присъединяването към тази игра може да означава „избелване“ на престъпленията на Русия в Украйна и Сирия", коментира политологът. 

"Тероризмът е глобална заплаха, тя обхваща не само Русия, но и други страни. Бойци могат да идват от Русия и да извършват терористични атаки във Франция, Германия, Великобритания и т.н. Въпреки че не мисля, че правителството на Владимир Путин иска да предотврати тези атаки. Така че не трябва да очаквате много от сътрудничеството с Русия", казва още Тензе. 

"След атентата в Москва Путин започна да обвинява не само Украйна, но и западните страни за терористичната атака. Затова ми се струва, че Путин няма да приеме това предложение. Това е лично мое мнение, но не смятам, че трябва да задълбочаваме връзките с руските специални служби. Може да имаме общи врагове, но сега Русия на Путин (това казвам) е враг сама по себе си", допълни френският политолог.

"Някои френски министри, като този на отбраната и министъра на външните работи смятат, че Франция трябва да действа внимателно, като се занимава само с въпроси на военна помощ, разминиране, киберсигурност и т.н. Макрон каза три пъти, че действията на Франция трябва да бъдат по-решителни. От гледна точка на Макрон тези думи са „стратегическа неяснота“. Те означават, че може би един ден европейските съюзници ще трябва да отидат по-далеч. Все още нищо не е решено, това са само дискусии за варианти. Франция не може да действа сама - има нужда от подкрепата на други европейски страни по този въпрос. Виждам пет сценария за развитие на събитията. Първото, което вече споменахте: малки операции за обучение на украински войници. Второто е пряка подкрепа за Украйна, например помощ при определяне на правилните цели. Третият е изпращането на войски в освободените територии на Украйна за ограничаване на руската офанзива и контраатаки срещу цивилни. Четвъртото е пряко участие във военни действия: нанасяне на удари по руски войски в окупирани територии или дори на руска територия. Петият е пълното включване на европейските войски във войната, участието им в битки наравно с украинската армия. Разбира се, всичко това са хипотетични сценарии и не бихме искали да позволим много от тях да се сбъднат. Сега Макрон има предвид, че Франция трябва да бъде по-активна в този конфликт: да изпрати повече различни видове оръжия, изтребители, ракети с голям обсег. В този случай просто няма да има нужда от петия сценарий", казва още анализаторът.

"Владимир Путин използва ядрената заплаха от дълго време. Тя не започна през 2022 г. Това е вид изнудване и мисля, че не трябва да се поддаваме. За съжаление, ядреният шантаж позволи на Путин да манипулира дневния ред през 2022 г. Сега трябва да обърнем приливата и да започнем да определяме дневния ред. Пропагандистите по целия свят - не само по руската телевизия, но и във Франция, Германия и други страни, призовават да седнем на масата за преговори с Русия, да започнем да си сътрудничим и да намалим нивото на напрежение. Мисля, че това е грешна стратегия. Ако се вслушаме в заплахите на Путин, ще го оставим да победи", каза още политологът.