София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

ГЕРБ предлага финансова проверка на БНР

БСП иска създаване на временна комисия по проблемите с обществената медия

09:54 ч. 25.09.2019 г.Общество 16

Предложения  за създаването на временна комисия по проблемите с БНР и възлагане на финансова проверка от Сметната палата на обществената медия влизат в седмичната програма на Народното събрание. Предложенията са внесени от политическите партии БСП и ГЕРБ и ще бъдат разглеждани на петъчното пленарно заседание като точка втора и трета. 
Временната комисия ще се заеме да проучи фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт“, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР. Левицата предлага комисията да е 10-членна, по двама народни представители от всяка парламентарна група, в това число председател и заместник-председател, със срок на дейност - 2 месеца.
От своя страна ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят създаването на комисията и внесоха предложението Сметната палата да извърши финансова проверка на Българското национално радио за периода от първи януари 2017 година до 30 септември 2019 г.
Проверката трябва да започне от 1-ви октомври, а Сметната палата ще има време до края на следващата година да внесе доклада от извършения одит в Народното събрание.