София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Говорителят на ЦИК: Машините за гласуване имат батерия, ако спре токът

Хартиени бюлетини ще има във всяка една избирателна секция, посочи тя

Предстои ЦИК да вземе решение и да издаде подробни указания как ще се гласува в секциите, в които се повредят машините, изгасне токът задълго или настъпят други технически проблеми. Това каза пред Нова тв Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

"При липса на ток машините имат батерия, която може да издържи половин час. Ще опишем всякакви ситуации, в които да имаме ясен план за действие при технически проблеми. Хартиени бюлетини ще има във всяка една избирателна секция. В момента машите се пазят от жандармерията и процесът по сваляне на информация е сигурен. Ще има секретни кодове, които ще гарантират, че няма да има манипулиране на вота", добави тя.

Секциите, в които на предните избори са гласували повече от 450 избиратели, са 700. В тях трябва да има по 2 машини, за да се улесни гласуването, но още не се знае в колко от тях реално ще се случи това, каза още Матева.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!