София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Гугъл" ни учи как да си мием ръцете правилно

Онлайн търсачката днес отдава чест на д-р Игнац Земелвайс, известен с антисептичните си методи

"Гугъл" ни учи как да си мием ръцете правилно

Онлайн търсачката днес отдава чест на д-р Игнац Земелвайс, известен с антисептичните си методи

10 дниЛюбопитно 632Галена Добрева


Всички знаем от деца, че миенето на ръцете е изключително важен и задължителен ритуал, за да се опазим здрави. В последните дни това стана като мантра, повтаряна ни отвсякъде заради коронавируса.

Но знаем ли как да мием ръцете си правилно? На това ни учи последният видеоклип, пуснат от "Гугъл", който ни показва как да почистим ръцете си по забавен начин. Ето и някои основни съвети за правилното миене на ръцете.

Първо, навлажнете ръцете си, но не използвайте гореща вода. Тя вреди на кожата. Мийте ги по-скоро с хладка вода.

По-важна от температурата е техниката на миене.

Добре насапунисайте ръцете си. Първо измийте добре горната част на ръцете си. Почистете ноктите и върховете на пръстите си. Не забравяйте да разтъркате сапуна и между пръстите си.

Бързото измиване не е достатъчно. Трябва да сапунисвате ръцете си най-малко 20-30 секунди. Колкото два пъти да изпеете Happy Birthday. След това измийте ръцете обилно с вода. И ги подсушете - и между пръстите. Най-добре с чиста кърпа. А хартиените салфетки със сигурност са за предпочитане пред сешоарите за ръце. За вратите-по-добре използвайте лакът или ръкава си.

Ето и нагледно как да приложим на практика тези съвети:

Днес "Гугъл" отбелязва д-р Игнац Земелвайс, тъй като той е известен с прилагането на антисептичните методи, които сериозно са ограничили разпространението на зарази и са свели до минимум смъртните случаи.

Лекарят открива, че работата с чисти ръце може да спаси живота на невинни родилки, защото методите на асептиката предотвратяват смъртоносната следродилна треска. Той вярва, че микробите, причиняващи инфекции, лесно се пренасят от пациент на пациент чрез медицинския персонал в болниците. Медикът предлага употребата на хлориран варов разтвор за измиване на ръце преди манипулации, за да се предотврати разпространението на инфекциозната болест. За този успешен, прост и рентабилен метод лекарят с право е считан за спасител на немалко майки.

Макар и изключително успешно, откритието на Земелвайс се сблъсква челно с принципите на вярата в науката и медицината от 19 век. Неговите колеги и други медицински професионалисти категорично, а често пъти - и доста остро отказват да приемат откритието му. Това е главно, защото те не могат да бъдат убедени, че отговорността за разпространението на инфекциите е тяхна. Реакцията на медиците се отразява и на работата на д-р Земелвайс. През 1849 година изявеният лекар получава тежък за него отказ за преназначение.

Игнац Земелвайс се превръща в персона нон грата. Сблъсква се с нежеланието на издателите на медицинска литература. Никой не желае да публикува или популяризира неговите изследвания и открития.

За съжаление неспирната критика, в крайна сметка, разбива психическото здраве на лекаря. До края на 1865 г. той страда от пагубните ефекти на тежка депресия, загуба на памет и други неврологични оплаквания. Лекарят постъпва в клиника за душевно болни, където пребивава само две седмици. Земелвайс загива (случайно или не - от сепсис) на 13 август 1865 г. на 47-годишна възраст.