София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ХЪРВАТИТЕ ИЗБИРАТ ПРЕЗИДЕНТ НА БАЛОТАЖ

Конкуренти за поста са Иво Йосипович и Колинда Китарович
6 годиниПолитика 123 Боряна Райчева

Днес в Хърватска се провежда вторият тур на президентските избори. За поста на държавен глава се борят действащият президент Иво Йосипович, който е представител на управляващата социалдемократическа партия, и издигнатата от опозицията Колинда Грабар-Китарович - помощничка на генералния секретар на НАТО по въпросите на публичната дипломация и бивш външен министър на страната.След първия тур на изборите, който се проведе на 28 декември Йосипович, който се бори за втори петгодишен мандат получи 38,46 процента от гласовете.

Колинда Грабар-Китарович пък събра 37.22% от вота на хърватските избиратели. Тогава за поста държавен глава се бориха четирима кандидати.
Избирателите в страната с 4,2 милиона жители санкционираха липсата на твърдост на Йосипович на фона на неспособността на неговото правителство да възстанови икономиката.
Хърватия е в почти постоянна рецесия от 2008 г. насам и държавният дълг представлява близо 80 процента от БВП на страната. Нейният БВП се очаква да отбележи отново спад през 2014 г. с около 0,5 процента. Равнището на безработица достига 20 процента и всеки втори младеж е безработен.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!