София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Ивайло Калфин: ГЕРБ не са били готови с Плана за възстановяване

"Продължаваха да идват забележки от Европейската комисия"
1 месецПолитика 23 Мирослав Митков

Притеснения по отношение на сумата, която ще се отпусне по Плана за възстановяване няма. Проблемът е в сроковете. ГЕРБ не беше готов с плана си. Продължаваха да идват забележки от Европейската комисия. Няма време да се пише нов план, той би отнел над година. Големи промени в плана, изготвен от ГЕРБ, не могат да се правят.

Това заяви пред Българското национално радио бившият социален министър Ивайло Калфин, който е и изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към Европейската комисия.

България е една от няколкото страни, които все още не са предали в Брюксел окончателните варианти на своите Планове за възстановяване, по който държавите-членки в блока трябва да борят последствията от COVID-19 и да се възстановят икономически. Огромни средства отпуска ЕС, но срещу конкретна програма за тяхното усвояване. Над 6 милиарда трябва да получи страната ни безвъзмездно.

"Сферите на инвестиции до голяма степен са определени от рамките, в които държавите трябва до да изготвят плановете си. Има си суми, които трябва да отидат за навлизането в цифровата транформация и за екология - “зеленият преход”. От там нататък в конкретните проекти е решение на всяка страна-членка. Дали в “зеления преход” ще говорим за изолация на сгради или как да се спре производството на електричество от въглища, като едновременно се осигурят работни места за хората, които работят там е въпрос на национален избор. По-важно според мен е второто, за да можем да използваме тази възможност да модернизираме икономиката. Такава няма да имаме скоро", посочи Калфин.

"Всички договори по националните планове трябва да бъдат сключени до края на 2023 г. Това означава, че колкото по-късно се предаде плана, толкова по-кратки ще са сроковете, за да се организират конкретните процедури. Освен това по-късно ще дойдат обещаните средства. България ще получи една сума от малко под 200 милиона евро след одобряването на плана. Забавянето не е фатално към този момент”, обясни Калфин.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!