София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Израел негодува срещу журналистка от CNN

Повод за недоволството на евреите е изказване на водещата Кристиан Аманпур, свързано с историята на страната
6 мПолитика 378 Боян Марков

Външното министерство на Израел поиска официално извинение от ръководството на американския телевизионен гигант CNN. Това предаде BBC.

Повод за недоволството от страна на евреите бе изказване на водещата Кристиан Аманпур, свързано с болезненото на еврейския народ събитие, известно като Кристалната нощ.

Така са били наречени погромите, организирани от нацистите в Германия, Австрия и части от днешните Чехия и Полша на 9-10 ноември 1938 година. Тези събития са били квалифицирани като една от първите стъпки към унищожаването на приблизително 6 милиона евреи в Европа.

"Наскоро отбелязахме 82 години от Кристалната нощ. Това трагично събитие е дало началото на унищожаването на около 6 милиона евреи в Европа. Нещо подобно стана и в нашата страна преди 4 години, когато на власт дойде Доналд Тръмп.", заяви Аманпур в ефира на CNN.

Еврейската дипломатическа централа от своя страна е изпратила писмо до мениджмънта на американската медия.

"Според нас такива думи са най-малко неприемливи. Ето защо ние призоваваме ръководството на една от водещите световни медии да се извини официално за изказването на своята служителка.", се посочва в писмото.