София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Изслушване относно екстрадирането на Асанж в САЩ

Лондонският съд в сряда осъди Асанж на 50 седмици затвор
пропускане

Изслушване относно екстрадирането на Асанж в САЩ

Лондонският съд в сряда осъди Асанж на 50 седмици затвор

1 годинаПравосъдие 17 Боряна Райчева


Предварително процесуално изслушване по искане на Съединените щати за екстрадиране на основателя на WikiLeaks Юлиан Асандж започна в Уестминстърския съд в Лондон. Десетки поддръжници на Асандж се събраха пред сградата, зидигайки лозунги в подкрепа на австралиеца. Изслушването се провежда в залата, на входа, на която имаше опашка от представители на пресата, повечето от които не можеха да влязат и да станат свидетели на процеса.
Както вече беше съобщено от британските медии, съдът не може да започне разглеждането на въпроса за екстрадицията на Асандж по същество, докато не приключи присъдата, наложена за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция. Лондонският съд в сряда осъди Асанж на 50 седмици затвор заради отказа му да се яви в съда през 2012 г., след като беше освободен под гаранция от 200 000 паунда (260 000 долара по текущия курс). Вместо това той се скри в еквадорското посолство и поиска политическо убежище там. Асанж ще има възможност да бъде освободен по-рано, ако не наруши правилата на задържането си.
В Съединените щати Асанж е обвинен в тайно споразумение, за да получи неоторизиран достъп до данни, съхранявани на компютри, собственост на правителството на САЩ. Защитата на Асандж се страхува, че ако бъде осъден от Съединените щати, той може да бъде изправен до 35 години затвор или екзекуция, но американското министерство на правосъдието твърди, че наказанието ще бъде до 5 години затвор.
Британските адвокати посочват, че процесът на екстрадиция на Асандж може да бъде отложен с месеци, ако не и с години. По-рано съдилищата на Обединеното кралство отказаха да удовлетворят исканията на САЩ за екстрадиране на британски граждани Лори Лав и Гари МакКинън, които бяха обвинени в хакване на компютри на американското правителство и за кражба на ценни данни.