София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Известен диетолог изброи храните, които предпазват от вируси

Елена Соломотина коментира какво да ядем при липса на витамини

4 годиниЗдраве 7 Ивана Иванова

Има продукти, които наваксват недостига на витамини и по този начин укрепват имунитета срещу вируси като COVID-19. 

Прочутият диетолог Елена Соломатина посочи храните, които трябва да консумираме в подобни моменти. Както е известно, липсата на определени витамини може да бъде много опасна за здравето. 

При липса на витамин А експертът съветва да обогатите менюто си с боб, моркови, тиква, цвекло и черен дроб.

Ядки, бадеми, морски дарове, млечни продукти, сушени плодове, яйца, пълнозърнест хляб и трици ще помогнат да се запълни липсата на витамини от група В.

В същото време киселото зеле, цитрусовите плодове, шипките и ябълките ще помогнат за балансиране на съдържанието на витамин С, а гъбите и рибеното масло ще възстановят нивата на витамин D.

"Недостигът на чист въздух, слънце и физическа активност също вреди на здравето ни в студените дни“, заключи Соломатина.