София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Известни музеи и галерии, които можете да посетите от собствения си диван

Няколко музея, които може да посетите виртуално, седейки у дома

Известни музеи и галерии, които можете да посетите от собствения си диван

Няколко музея, които може да посетите виртуално, седейки у дома

6 дниКултура 561Галена Добрева


Музеите са затворени заради пандемията от короновируса. Може би не всеки знае, че е възможно да ги посетите така или иначе благодарение на виртуални обиколки. В безопасност и от удобния диван у дома.

От Рим до Париж, минавайки през Ню Йорк: ето списък на отворените (на практика) музеи. Благодарение на новите технологии е възможно да се разхождате из музейни галерии в пълна безопасност с виртуални обиколки. Страхотна идея за тези дни на карантина.

# 1 Британски музей, Лондон

British Museum, London

Виртуалната обиколка на този емблематичен музей, който се намира в сърцето на Лондон, ви позволява да обикаляте през различни периоди от историята и да откривате любопитни неща като египетските мумии. Освен това там могат да се видят стотици други артефакти, така че не пропускайте шанса си! За посещение кликнете Тук.

№2 Rijksmuseum, Амстердам

Rijksmuseum, Amsterdam

Този емблематичен музей, който е дом на много майсторски произведения от холандския Златен век, предлага обиколка в Google Street View, която ще ви накара да се почувствате като че ли всъщност се разхождате из педантично украсените му зали. Отидете там, за да видите произведения на такива гении като Вермеер и Рембранд. Разходете се ето Тук.

# 3 Национална художествена галерия, Вашингтон, D.C.

National Gallery of Art, Washington, D.C.

Този американски музей на изкуството предлага две онлайн изложби в Google. Първата е посветена на американската мода между 1740 и 1895 г., която включва много дрехи от Колониалната до Революционната епоха. Втората показва творби на холандския бароков художник Йоханес Вермеер. Разходката започва Тук и продължава Тук.

# 4 Музей Гугенхайм, Ню Йорк

Guggenheim Museum, New York

Използвайки функцията Google Street View, сега можете да обиколите прочутото спирално стълбище на Гугенхайм, без да се налага да правите действителните пътувания и разходки. Там можете да видите невероятни произведения на изкуството от различни исторически периоди, включително импресионистичната, пост-импресионистичната, модерната и съвременната епоха. Всичко това ето Тук.

№ 5 Национален музей за модерно изкуство, Сеул

National Museum of Modern and Contemporary Art, Seoul

Този музей е един от най-популярните в Корея и сега можете да получите достъп до него буквално от всяка точка на света. Виртуалната обиколка на националния музей ви пренася през шест етажа на съвременното корейско, както и международно изкуство. Подгответе се да бъдете зашеметени - ето Тук.

№ 6 Пергамски музей, Берлин

Pergamon Museum, Berlin

Пергамон е един от най-големите музеи в Германия; следователно, той може да предложи много. Този исторически музей съхранява изобилие от древни артефакти като известната Вавилонска порта Ищар и, естествено, Пергамския олтар. Посетете го Тук.

# 7 Музей на Ван Гог, Амстердам

Van Gogh Museum, Amsterdam

Можете да видите произведенията на този гениален художник отблизо, като влезете във този виртуален музей, който е дом на най-голямата колекция от произведения на изкуството на Винсент ван Гог. Колекцията включва над 200 картини, 500 рисунки и над 750 лични писма. Заповядайте Тук.

# 8 Музеят на Дж. Пол Гети, Лос Анджелис

The J. Paul Getty Museum, Los Angeles

Този музей на изкуствата, който се намира в Калифорния, ви отвежда обратно до 8-ми век, тъй като там можете да видите европейски произведения на изкуството от тези стари времена. Направете обиколка в Street View, за да разгледате огромната колекция от произведения на изкуството - картини, рисунки, скулптури, ръкописи и снимки. Каним ви да го посетите Тук.

# 9 Галерия Uffizi, Флоренция

Uffizi Gallery, Florence

Тази галерия във Флоренция, Италия, е дом на художествената колекция на едно от най-известните семейства на града - Медичите. Сега всеки може да се скита из неговите фантастични зали, проектирани от Джорджо Вазари специално за Козимо I ди Медичи през 1560 година. Заповядайте Тук.

# 10 MASP, Сао Пауло

MASP, São Paulo

Този модерен музей с нестопанска цел е първият по рода си в Бразилия. Направете виртуална обиколка на огромната колекция на MASP, която включва повече от 10 хиляди произведения. Там могат да се видят картини, скулптури, фотографии и дори костюми от широк спектър от исторически периоди и различни места - точно Тук.

№ 11 Национален музей на антропологията, Мексико

National Museum Of Anthropology, Mexico City

Сбъдната мечта за всеки любител на историята, този завладяващ музей е посветен на предиспанското наследство на Мексико и е дом на различни вълнуващи артефакти от археологията и историята. Не пропускайте възможността да се разходите из всички 23 изложбени зали, които показват множество древни предмети, даже и някои от древната цивилизация на маите - точно ей Тук.

№12 Musée d'Orsay, Париж

Musée d’Orsay, Paris

Тази парижка галерия съдържа десетки известни произведения на френски художници, живели и работили от 1848 до 1914 г. Насочете се към виртуалната изложба и разгледайте произведения на изкуството от такива световноизвестни художници като Моне, Гоген и Сезан. Каним ви Тук.

Ето още няколко идеи за музеи и галерии, предлагащи виртуални обиколки:

В Италия:

• Пинакотека ди Брера - Милано Онлайн колекция е достъпна ТУК

• Ватикански музей - Рим ТУК /

• Капитолийски музей - Рим ТУК /

• Пазари на Траян - Императорски форум музеи - Рим ТУК /

• Музей Ара Пачис - Рим ТУК /

• Археологически обекти на Авентин - Рим ТУК

По света:

• Археологически музей - Атина ТУК /

• Прадо - Мадрид ТУК /

• Лувър - Париж ТУК /

• Метрополитън музей - Ню Йорк ТУК /

• Ермитаж - Санкт Петербург ТУК /