София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Колко сериозни са щетите от хакерската атака на „Български пощи“?

Според Васил Величков на пощите не са изплатени над 30 милиона лева компенсации
36 сТехнологии 492 Николай Трифонов

"Щетите от хакерската атака на „Български пощи“ са сериозни, тъй като след като е била активирана атаката са засегнати почти всички външни и вътрешни системи, които обслужват най-различните услуги и дейности в пощите – международни пратки, вътрешни пратки, пощенски записи и плащане на сметки." Това заяви съветникът по киберсигурност на вицепремиера Калина Константинова - Васил Величков пред "БТВ".

По думите му са засегнати всички най-важни сървъри и голяма част от работните станции, пръснати из страната в хиляди локации.

Според него няма ясни индикации, че са източени лични данни.

„Ако бяха източени лични данни, най-вероятно за това време вече щеше да бъде поискан откуп за отключването на криптираните данни. Такъв опит не е правен. Но пък и от друга страна пощите нямат системи, които да засекат такова нещо. В крайна сметка в пощите няма чак толкова чувствителни лични данни, както например в НАП“, коментира Величков.

Той е на мнение, че с години е пренебрегвано положението със сигурността и опазването на личните данни.

„За 13 години са се сменили 12 ресорни министъра, 9 от тези години са управлявали министри на ГЕРБ, а ръководството на пощите общо взето е останало непроменено. Сега на нас ни се налага да ги реанимираме от будна кома и евентуално не просто да бъдат върнати в старото си състояние, а да бъдат превърнати в нещо, което наистина обслужва гражданите“, каза съветникът на вицепремиера.

По думите му на пощите не са изплатени над 30 милиона лева компенсации, забавени с години и те са в много тежко финансово състояние.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!