София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Коронавирусът и влиянието му върху вековни традиции и обичаи

Вирусът влияе не само върху световната икономическа ситуация, но и върху бита на хората

Коронавирусът и влиянието му върху вековни традиции и обичаи

Вирусът влияе не само върху световната икономическа ситуация, но и върху бита на хората

25 дниЛюбопитно 949Галена Добрева


Коронавирусът остави следа не само в транспортната индустрия и в световната иконoмика, но променя и вековни навици и обичаи. Като мярка за ограничаване на разпространението на вируса множество ежедневни жестове, приемани досега за нормални и естествени, вече се считат са неуместни и дори опасни. В европейските страни ръкостисканията при срещи и сбогувания се оказват нежелателни, в Япония е рисковано практикуването на вековната традиция да се наблюдава цъфтежът на вишните, а Саудитска Арабия налага ограничения за поклонниците в свещените за мюсюлманите места.

Освен ръкостисканията от коронавируса пострадаха и целувките. Грузия стана първата страна, препоръчала отказ от приветствени целувки.

Италия, която стана огнище на инфекцията в Европа, обяви поредица от правила за поведение в условията на епидемията. На италианците се предписва да избягват ръкостискания, прегръдки и целувки, а също така на публични места да спазват дистанция от минимум 1 метър.

Във Франция пък засега официални забрани няма, но страхът е достатъчен, за да откаже хората да стискат ръцете си при поздрав. Кандидатката за кмет на Париж Анес Бюзен, която до неотдавна оглавяваше френското здравно министерство, предположи, че в най-близко време всички французи ще възприемат навика да се здрависват чрез лакти, ходила или просто само с усмивки.

Самият президент на Франция Еманюел Макрон се отказа от ръкостисканията. Той последва примера на германския вътрешен министър Хорст Зеехофер, който в понеделник отказа да стисне ръката на германския канцлер Ангела Меркел. Тя се отнесе с разбиране към позицията на Зеехофер: усмихна се, показа на министъра длан и седна наблизо. По-късно Меркел определи решението на своя вътрешен министър като правилно.