София 27 °C София 27°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 28 °C Пловдив 28°C - ясно небе Варна 30 °C Варна 30°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - ясно небе

Красимир Вълчев: Учебната система служи на статуквото, а не на развитието

Той обсъди какви са предизвикателствата пред бъдещите учители
2 годиниОбразование 5 Боряна Райчева

"Ясно е, че трябва да променим системата. Това са учебните програми, методите, за какво изпитваме, мотивацията на учителите. Какво се казва на бъдещите учители какво е най-важното. Системата вече се променя и фокусът се разчупва". Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в рамките на конференция на тема "Перспективи и предизвикателства пред педагогическото образование през 21 век“. Министър Вълчев каза още, че днешното поколение деца не могат да бъдат учени както са учени децата преди 30 години и допълни, че не е самоцел обучението да е интересно, това е средство да подобрим знанията на учениците. "Досега винаги образованието е готвела децата за една професия. Важно е компетентностите да са интегрирани. През 21 в. има голяма вероятност докато знанията се превърнат в умения едно дете да се откаже от процеса", каза още той. "Догодина ще предложим Национална програма и допълнително ще финансираме висшите училища ако те направят определени проблеми", обясни Вълчев. "Системата служи на статуквото, а не на развитието. Хорариумът служи по такъв начин, че учителят да изкара до пенсията", каза още министърът. Образователната система казваме, че е консервативна. Но този модел ни дърпа назад. Ние вече следваме модела на други държави и се опитваме да правим реформи. Това каза председателят на комисията по образование и наука в НС Милена Дамянова. "Трябва да се стремим да накараме най-добрите ученици и студенти Да поискат да станат студенти. В учебния план за педагогическото"образование няма дисциплини, които са важни за един учител да бъде успешен като приобщаващо образование", допълни тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!