София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Кючук: Спорът е в това как България да не влезе отново в ситуация на вето и заплашителен тон

Налагането на вето означава България да няма приятели на Балканите и в ЕС, каза евродепутатът

17 сПолитика 349 Николай Парашкевов

„В случая с пребития в Охрид Християн Пендиков вероятно става въпрос за престъпление от омраза. Изглежда така по неговите разказа и по разказите на неговите близки и роднини. Тематичното наслояване на този проблем върху хората с българско етническо самосъзнание  в Република Северна Македония е много притеснителен. Спор по това няма“.

Това заяви пред bTV евродепутатът от ДПС и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк.

„Спорът е в това как България да не влезе отново в същата ситуация – на вето, заплашителен тон, реципрочни действия. Това, което се случи с Християн, е абсолютно недопустимо. Европейските институции бяха сезирани. България направи необходимите действия. Министърът на вътрешните работи водеше този процес, македонската страна също прояви необходимата зрялост. Македонският външен министър Буяр Османи беше тук“, посочи още той.

Кючюк посочи, че е необходимо да настояваме Северна Македония да има върховенство на правото и високи демократични стандарти, каквито има към собствените си граждани.

Според него докато това не се случи, напрежението ще остане.

Той смята, че има и външни фактори – хора, които не позволят България и Северна Македония да имат добри отношения, като те са и в двете държави.

„Това са всички, които не искат Северна Македония да влезе в Европейския съюз, всички, които не искат България да европеизира Балканите. Всички, които не искат нашата родина да има влияние. Налагането на вето означава България да няма приятели на Балканите и в ЕС“, заяви Кючюк.

„Вече близо 17 г. сме част от ЕС, но нашето участие спада, нивото ни на компетентност е много слабо“, посочи той.