София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Лечебната сила на книгите срещу стреса и психозата от коронавируса

Връзката между книгите и психичното здраве е установена още през древността

Лечебната сила на книгите срещу стреса и психозата от коронавируса

Връзката между книгите и психичното здраве е установена още през древността

18 дниРазвлечение 747Галена Добрева


В момента масовата психоза, породена от коронавируса, е не по-малко опасна от самата болест, заяви Минчо Николов от Института за съвременна психолгия. Според него не бива да се подценява случващото се, но не трябва да се създава и паника у хората.

„Дали коронавирусът накара българина да чете повече произведения, свързани с болести, не мога да твърдя, но виждам циркулирането на такива заглавия, дори "През чумавото" на Йордан Йовков - доста цитати в тази посока. Надявам се да не е обезвереност, а по-скоро идеята е да си дадем сила – в една или друга посока“, коментира Минчо Николов.

Връзката между книгите и психичното здраве датира още от времената преди Христа, посочи психологът. Книгата може да ни помогне според нашия темперамент и натюрел, разказа Минчо Николов. „Ако ние сме четящи хора, обичаме различни текстове, различни неща, свързани с живота, с търсенето и откриването, със сигурност литературата може да е от помощ в тази посока.“

Под библиотерапия се разбира четенето на художествени текстове, а не на така наречената литература за самопомощ, тъй като между двете няма нищо общо, подчерта Минчо Николов.

„Всяка една художествена книга може да се използва за библиотерапия. Всяка друга техническа, езотерична или пък литература, свързана с философски течения, някаква школа на самопомощ, не е част от библиотерапията. Тя се опитва да помогне по друг начин.“

При децата библиотерапията се изразява в четенето на приказки, или т. нар. приказкотерапия, но тя може да бъде използвана и при възрастни хора.