София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

МОСКВА ПРЕДУПРЕЖДАВА: Работи се на Балканите да се създаде Велика Албания

Говорителят Мария Захарова заяви, че се забелязва повишената активност
7 месецаПолитика 254 Боряна Райчева

След подписването на меморандума за създаване на конференция на всички общини с албанско население на Балканите, руското външно министерство реагира.

Говорителят Мария Захарова заяви, че „се забелязва повишената активност в Тирана, Скопие и Прищина с подчертан характер на „великоалбански“.

Това е опит за постепенно формиране на „общо албанско пространство“ извън правната реалност, написа тя в официалния акаунт в Twitter на руското външно министерство.

Захарова казва, че Тирана, Скопие и Прищина имат крайната цел да популяризират идеята за Велика Албания.

Меморандумът има за цел да засили сътрудничеството между местните власти, "но в действителност това е опит за създаване на общоалбанско пространство, игнорирайки териториалния суверенитет и границите на международно признатите държави", каза Захарова, призовавайки Европейския съюз да посредничи в диалога между Белград и Прищина, за да принуди косовските албанци да се придържат към споразуменията.

"Съюзът трябва да води балансирана политика по този въпрос и да работи усилено, за да спазва договореното", написа Захарова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!