София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

МОСКВА ПРЕДУПРЕЖДАВА: Работи се на Балканите да се създаде Велика Албания

Говорителят Мария Захарова заяви, че се забелязва повишената активност
42 сПолитика 4698 Боряна Райчева

След подписването на меморандума за създаване на конференция на всички общини с албанско население на Балканите, руското външно министерство реагира.

Говорителят Мария Захарова заяви, че „се забелязва повишената активност в Тирана, Скопие и Прищина с подчертан характер на „великоалбански“.

Това е опит за постепенно формиране на „общо албанско пространство“ извън правната реалност, написа тя в официалния акаунт в Twitter на руското външно министерство.

Захарова казва, че Тирана, Скопие и Прищина имат крайната цел да популяризират идеята за Велика Албания.

Меморандумът има за цел да засили сътрудничеството между местните власти, "но в действителност това е опит за създаване на общоалбанско пространство, игнорирайки териториалния суверенитет и границите на международно признатите държави", каза Захарова, призовавайки Европейския съюз да посредничи в диалога между Белград и Прищина, за да принуди косовските албанци да се придържат към споразуменията.

"Съюзът трябва да води балансирана политика по този въпрос и да работи усилено, за да спазва договореното", написа Захарова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!