София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

НЕДОПУСТИМА ГРЕШКА В НАДПИСА НА ВЕНЕЦА ЗА СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

НЕДОГЛЕЖДАНЕ ОТ СТРАНА НА СТУДЕНТИТЕ ОПОРОЧИ ЧЕСТВАНИЯТА
пропускане

НЕДОПУСТИМА ГРЕШКА В НАДПИСА НА ВЕНЕЦА ЗА СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

НЕДОГЛЕЖДАНЕ ОТ СТРАНА НА СТУДЕНТИТЕ ОПОРОЧИ ЧЕСТВАНИЯТА

5 годиниКултура 5658 Боряна Райчева


Днес православната църква прославя свети Климент архиепископ Охридски. По този повод бяха поднесени венци на паметника на книжовника от студенти в „Богословския факултет“ на Софийския университет. Недопустима правописна грешка, обаче помрачи честванията на църковния празник.

Климент Охридски е един от най-видните автори на старобългарски текстове. Пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. Значимо дело на Климент е опростяването на глаголицата и съставянето на кирилицата. Значимосттта на живота и делото му е почетена, като името му носи първото висше учебно заведение в България. Паметта на патрона си днес почетоха студенти от „Богословския факултет“ на Софийския университет. Но надписа на венеца, поднесен на паметника, стана повод за опорочаване на празника. Недоглеждане ли е в основата на недопустимата правописна грешка?

Потърсихме и въпросната дама, направила и приела поръчката за венеца. Тя отказа да застане пред нашата камера, но в разговор сподели, че грешката е на фирмата изпълнител.