София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Нередности в Париж: Айфеловата кула може да се срути, прогнила е от ръжда

Обектът от културно значение е надупчен от ръжда
3 мОбщество 662 Ивана Иванова

Айфеловата кула е надупчена от ръжда и се нуждае от пълен ремонт, но вместо това й е направена козметична боя за 60 милиона евро преди Олимпийските игри в Париж през 2024 г., според поверителни доклади, цитирани от френското списание Мариан.

Кулата от ковано желязо с височина 324 метра (1063 фута), построена от Густав Айфел в края на 19 век, е сред най-посещаваните туристически обекти в света, посрещайки около шест милиона посетители всяка година.

Въпреки това поверителни доклади на експерти, цитирани от Мариан, показват, че паметникът е в лошо състояние и е покрит с ръжда.

„Просто е, ако Густав Айфел посети мястото, той ще получи инфаркт“, каза един неназован мениджър на кулата пред Мариан.

Компанията, която надзирава кулата, Societe d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), не може да бъде открита веднага за коментар.

В момента кулата е в процес на пребоядисване, което струва 60 милиона евро в подготовката за Олимпийските игри през 2024 г., 20-ият път, когато кулата е пребоядисана.

Около 30% от кулата трябваше да бъдат реновирани и след това да бъдат нанесени два нови слоя боя, но забавянето на работата, причинено от пандемията от COVID, и наличието на олово в старата боя означава, че само 5% ще бъдат обработени, каза Мариан.

SETE не желае да затвори кулата за дълго време заради приходите от туристи, които биха били загубени.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!