София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

НОВАЯ ГАЗЕТА: Навални пресече границата

Следващата неделя политикът ще бъде посрещнат на летището във Внуково
9 сЕвроком 230

Алексей Навални сложи край на спекулациите за бъдещите му планове, като каза, че е купил билет за Русия. Следващата неделя политикът ще бъде посрещнат на летището във Внуково от своите привърженици, журналисти и служители на сигурността. Последните най-вероятно ще имат заповед да го задържат веднага след преминаването на границата, пише "Новая газета".

Какво е значението на този жест?

Някой казва, че Навални може успешно да провежда антикорупционни разследвания и от Германия.

Други изобщо не могат да разберат как човек може доброволно да влезе в затвора, жертвайки много специфичен личен комфорт и безопасност заради такова абстрактно нещо като политическите ценности. Тези съмнения изглеждат още по-разумни предвид обстоятелствата при евакуацията на Навални от Русия през август миналата година.

След като отравянето на Навални се превърна в основен фактор в международната политика, причината за нови западни санкции срещу руското ръководство, както и прицел на злата народна сатира за приключенията на агентите на ФСБ, Кремъл недвусмислено намекна, че завръщането на политика в Русия е нежелателно. Официално позицията на руските власти е, че няма причини за разследване на комата на Навални, а пропагандата вече дори не се опитва да отговори на въпроса какво е било, ако не  отравяне. Отказът за разследване означава, че във всички бъдещи случаи никой не гарантира на руския гражданин Алексей Навални защита от руските правоохранителни органи.

Освен това бизнесът на тези структури сега е да защитава Кремъл от присъствието на политика в руския обществен живот. В навечерието на Нова година разследващият комитет образува поредното наказателно дело срещу Навални,  по подозрение за измама със средства, дарени от руски граждани за дейността на Фонда за борба с корупцията. Веднага след коледните празници ФСИН поиска условната присъда по случая "Ив Роше" да бъде заменена със затвор.

„Вие сами разбирате всичко, гражданино, не предприемайте никакви нови действия“, сякаш казват руските власти на своя недоотровен критик.

Ден след демарша на ФСИН Навални покани всички да го видят на летището Внуково - в родината.

Циниците ще видят в това единствено желание да се извлекат максималните политически бонуси от опита за убийство, защото всеки месец, който Навални прекарва извън Русия, както мнозина вярват, ще доведе до спад в влиянието му в страната - точно на това залагат силите за сигурност .

Но действията на Навални изглежда имат друго -  по-фундаментално политическо значение

В продължение на много години Кремъл ни учи да мислим, че единственият политически субект в страната е самият той: властите действат, а останалите страдат. Когато изборите са фалшифицирани, например, някъде там висококвалифицирани хора са взели такова политическо решение. Когато се приемат безброй репресивни закони - това е исторически момент, властите знаят по-добре. И ако например на опозиционера се даде две години условно вместо затвор, това, разбира се, е размразяване и либерализация.

По-важното е, че в ролята на Навални, макар и с по-малко лични рискове, сега има хиляди хора в цялата страна. Лекари, за които професионалната чест е по-ценна от кариерата. Учители, които не са готови да участват във фалшификации. Журналисти, които отказват да изпълняват пропагандни заповеди. Доброволци, които няма да напуснат бизнеса си под заплаха от наказания за „чуждестраен агент“. Учени, които няма да се съгласят със закона за „държавното регулиране на образователните дейности“ и няма да поставят любовта към властите над научната истина.