София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОКОНЧАТЕЛНО КЕВР ОТЛОЖИ СРОКА НА ТОКА С МЕСЕЦ

ЩЕ СЕ ТЪРСИ КОМПРОМИСНО РЕШЕНИЕ

9 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Днес на закрито заседание КЕВР е взела решение за удължаване на ценовия период на дружествата в сектор „Електроенергетика“, като новите цени ще влязат в сила от 1 август, вместо от 1 юли.
В публикация на сайта на КЕВР, се казва, че в кратък срок предстои министрите на енергетиката, на финансите и на икономиката съвместно да издадат Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници.

Водещ принцип при изпълнение на регулаторните правомощия на комисията при ценовото регулиране е осигуряването на баланс между интересите на клиентите и енергийните предприятия. Едномесечната отсрочка е, за да може да се намери компромисно решение за това как да се изменят цените на електроенергията.

Подготвените до момента предложения от КЕВР са цената на тока за бизнеса да поскъпне с до 20%. Повишението предизвика недоволството на работодателите обединени в БСК, БТПП, КРИБ и АИКБ. Припомняме, че на 26 юни в знак на протест срещу повишаването на цените 1100 предприятия спряха работа за един час, а хиляди работници излязоха на символичен протест в цялата страна.