София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Палестинците скъсаха отношенията със САЩ и Израел

Президентът Махмуд Абас обяви това

4 месецаОбщество 12 Георги Камарашев


Палестинският президент Махмуд Абас обяви прекратяването на всички отношения с Израел и САЩ, включително в областта на сигурността. Той заяви това в Кайро на спешна среща на министрите на външните работи на Лигата на арабските държави, цитиран от TACC.
"Изпратих съобщения до американската и израелската страна, че няма да има по-нататъшни отношения с тях, включително координация на сигурността, в светлината на отхвърлянето им на всички по-рано подписани и признати от международната общност споразумения и международното право", каза той.
Абас отхвърли възможността за преговори с Израел въз основа на Плана за уреждане на конфликта в Близкия Изток на президента на САЩ Доналд Тръмп.
"Няма място на масата за преговори дори за част от американската сделка", каза той и заяви, че до американската администрация е изпратено съобщение, отхвърлящо мирния план на САЩ. "Сделката на века" беше напълно и категорично отхвърлена, но ние все още вярваме в мира ", каза Абас.
Изказвайки се на среща на Лигата, палестинският лидер обясни причините за отхвърляне на плана на САЩ: „Мирният план (на САЩ) изисква да не се присъединяваме към международни организации, да се откажем от суверенитета над територии, да се откажем от международните решения, докато окупационните власти ежедневно разрушават палестинските домове за изграждането на нови селища ". "Никога няма да приема американския мирен план", подчерта той.