София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полша: Лозунгите на фермерите в подкрепа на Путин са повлияни от Русия

"Смятаме, че това е опит за превземане на земеделското протестно движение от крайнодесните''

2 месецаОбщество 3 Кристияна Стефанова

Министерството на външните работи на Полша осъди пропутинските и антиукраинските лозунги по време на фермерските протести в страната, като заяви, че те "вероятно" са били повлияни от Русия.

По време на протестите срещу конкуренцията на вноса на по-евтини украински продукти фермерите в Гожички, Южна Полша, разпънаха плакат с надпис "Путин, оправи Украйна, Брюксел и нашето правителство".

Снимката на транспаранта беше широко разпространена в социалните мрежи, предизвиквайки гневни реакции от страна на много украинци.

"Смятаме, че това е опит за превземане на земеделското протестно движение от крайнодесни и безотговорни групи, вероятно под влиянието на руски агенти", се казва в изявление на полското външно министерство.

То призова организаторите на протеста да "идентифицират и елиминират от своето движение малцината инициатори на подобни действия".

По-рано полската полиция съобщи, че е започнала разследване за пропагандиране на фашистки или тоталитарен режим и подбуждане към омраза.

Връзките на Полша с Украйна се влошиха заради блокадите на границата, организирани от земеделски производители, само няколко седмици след като Варшава успя да потуши подобна двумесечна блокада, организирана от полски шофьори на камиони.

При отделен инцидент полски фермери отвориха два украински товарни вагона на граничния пункт Медика и разсипаха зърно върху релсите.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков нарече това "политическа провокация, целяща да раздели нашите народи". /БГНЕС