София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Правителството в Хонг Конг в диалог с критиците си

Главният министър на Администрацията отговаряше с часове на въпроси

Правителството в Хонг Конг в диалог с критиците си

Главният министър на Администрацията отговаряше с часове на въпроси

8 месецаПолитика 2 Боряна Райчева


В Хонг Конг се проведе първата среща между критикувания главен министър на Администрацията на Хонг Конг Кари Лем и обществото.

Протестиращите скандираха антиправителствени лозунги и държаха с часове в капан градския лидер в един от стадионите на града, след като тя проведе първия си „открит диалог” с хората в опит да прекрати размириците, които продължават повече от 3 месеца.

Активистите блокираха пътища, въпреки предупрежденията на полицията, преди да започнат да се разпръскват. Повече от четири часа след приключването на разговорите конвой, превозващ Лам и други висши служители, напусна сградата под полицейска охрана.

Тя започна своята реч като заяви, че администрацията й носи най-тежката отговорност за разрешаването на кризата.

Лам отговори на едно от петте искания на протестиращите, като  обеща официално да оттегли законопроекта за екстрадиция,  който задейства движението, въпреки че тя каза, че не може да се съгласи с останалите искания.

Демонстрантите също призовават за напълно независимо проучване за предполагаемо нарушение на полицията, амнистия за арестуваните, всеобщо избирателно право и спиране на характеризирането на протестите като „безредици“. Няколко призоваха Лам да подаде оставка, като казаха, че тя вече не е годна да ръководи.

Лам слушаше, правеше си бележки, преди да отговори на всеки от критиците. Тя призова хората да дадат шанс на нейното правителство, като подчертава, че Хонг Конг все още има светло бъдеще и силна върховенство на закона.

Тя отново подчерта, че в момента няма нужда от независимо разследване, като съществуващ механизъм за подаване на жалби от полицията, достатъчен за посрещане на опасенията на обществото.

Демонстрациите обаче продължиха след приключване на диалога, като активисти блокираха пътища около стадиона с железни парапети и други предмети.