София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

ПРИЧИНАТА ЗА ВЗРИВА В МЪГЛИЖ БИЛА АВАРИЯ

ЕДИН УБИТ И ТРИМА РАНЕНИ ПРИ ВЗРИВА В МЪГЛИЖ
пропускане

ПРИЧИНАТА ЗА ВЗРИВА В МЪГЛИЖ БИЛА АВАРИЯ

ЕДИН УБИТ И ТРИМА РАНЕНИ ПРИ ВЗРИВА В МЪГЛИЖ

5 годиниКрими 31 Боряна Райчева


В 11:27 часа тази сутрин е подаден сигнал на телефон 112 за взрив в завод на частна фирма, която е произвеждала патрони и ловни муниции, край град Мъглиж. На мястото веднага са изпратени полицейски екип и пожарна. Районът е отцепен, а за Мъглиж потегли и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Светкавична реакция имаше и от министерството на околната среда и водите – министърът на околната среда Ивелина Василева разпореди изпращането на мобилна станция за измерване качеството на атмосферния въздух. Бяха изпратени и специалисти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора, които направиха замервания на въздуха. Малко по-късно през деня стана ясен и броя на жертвите и пострадалите. 45-годишен мъж е загубил живота си, а трима души са пострадали – две жени на 30 и 51 години са откарани в болницата в Стара Загора с тежки изгаряния и с опасност за живота. Очевидци разказаха, че взривът е бил толкова силен, че покривът на завода е изхвръкнал на 50-60 метра. Сградата, разделяща цеховете също е срутена. Малко преди 17 часа стана ясна и най-вероятната причината за инцидента – авария по време на технологичния процес. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров от мястото на събитието. Лазаров поясни, че през месец октомври е правена комплексна проверка на фирмата и е нямало негативни индикации. Създаден е щаб, който работи на мястото на инцидента, включително за недопускане на вторични взривове. Предстои да започне и началният оглед на мястото на инцидента. Всички работници, които са били на смяна по време на взрива, са изведени от мястото на инцидента и са откарани в Казанлък, където с тях работят психолози. Мигновена е била реакцията на всички служби, които са се отзовали на мястото на взрива и е било предотвратено по-нататъшното му развитие.

От "Пирогов" съобщиха, че екипът на Клиниката по изгаряне се бори за живота на двете жени, които са пострадали в Мъглиж. Те са били докарани в "Пирогов" този следобед.
30-годишната жена е с 30% изгаряне , а 51-годишната е със 70% изгаряне в областта на тялото и главата. Към момента има пряка опасност за живота им.