София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

СГЛОБЯВАТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ САМОЛЕТ В СВЕТА

„РУХ“ ЩЕ ИЗСТРЕЛВА САТЕЛИТИ ОТ ВЪЗДУХА
пропускане
5 годиниТехнологии 99

Започна сглобяването на най-големия самолет в света. Той ще има 6 двигателя и ще служи за изстрелване на сателити директно от въздуха. Машината, на име „Рух“ е произведение на един от най-богатите хора в света и съосновател на „Майкрософт“ - Пол Алън, съобщават медии.
Самолетът ще бъде с размах 117 метра и ще бъде с размерите на пътнически лайнер. 544 тона е максималното тегло, с което той ще може да лети. Целта на конструиране е изстрелване на сателити в космоса директно по въздух, без употребата на космодрум. Машината ще побира до 6 тона сателити, които ще бъдат изстрелвани на височина 10 километра. Излитането на обектите ще се извършва с ракетни двигатели.
Наименованието идва от птицата Рух, която е арабски герой от приказките. Очаква се първият полет на самолета да факт през 2016 година, а първите сателити, които ще бъдат тествани в космоса през 2018 година.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!