София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ще успеят ли eSports игрите да надминат реалните спортове по популярност?

Електронните спортове излязоха на сцената през последните няколко години

3 годиниСпортни 21 Ивана Иванова

Електронните спортове излязоха на сцената през последните няколко години и предложиха на своята аудитория една различна платформа за забавление. Все пак новото поколение обича електронните игри, а сме сигурни, че днес има много малко хора, които биха заявили, че никога не са играли нито една компютърна игра, в това число ще добавим и тези от мобилните телефони, защото те също промениха своя облик и позволяват на потребителя да бъде част от една индустрия за поне няколко милиарда. В случай, че никога не сте чували за електронните спортове, нека ви запознаем много бързо. Заглавия като Counter-Strike:GO, Dota 2, League of Legends, Fifa, Call of Duty League и още много други, започнаха да предлагат най-различни турнири, поне в началото бяха с отворен достъп.

След това започна регистрацията на професионални отбори, изграждането на много по-сериозни турнири, а с появата на спонсорите и букмейкърите, гледането и правенето на прогнози стана точно толкова лесно, колкото на всеки друг традиционен спорт. Причината да подозираме електронните спортове в пряка конкуренция на останалите дисциплини е следната: за краткото време, необходимо за експанзия, зрителите вече се измерват в милиони. Свободният достъп и все по-бързо увеличаващата се аудитория от геймъри, може спокойно да ни покаже, че последните няколко поколения променят спортната визия.

Дори и да изглежда странно, спокойно ще открием, че мнозина предпочитат да гледат електронни спортове, спрямо традиционния футбол. Със сигурност в момента точно футболът е на върха, но нека не забравяме, че за толкова кратко време, електронните спортове не само се превърнаха във фактор, те започнаха да претендират дори за олимпийско кредо. Какво тогава да очакваме от бъдещето? Според официалните данни, около 297 милиона души ще са феновете на електронните спортове около 2022 г. Тук ще забележим присъствието на една нова тенденция. Повечето събития не само не са затворени, а и предоставят пълната гама от възможности на зрителя. Нека обърнем внимание и на факта, че сайтът за залози winbet.bg отдавна предлага възможност не само за прогнозиране на електронни срещи, но и за пряко предаване, откриваме дори статистика на отборите, както и още много други полезни функции.

Със сигурност все по-често ще виждаме електронни събития в спортните новини, но да кажем, че масата на традиционните фенове във всеки друг спорт е вече сравнително стара. Според някои статистики, феновете на хокея са средно на 47 години, фенът на електронният спорт е на около 26 години. Младото поколение е далеч по-познато с дигиталната ера, а имайки предвид високата дигитализация, няма как да останат зад кулисите. И тогава остава следващият въпрос: ще бъдат ли изместени всички останали спортни дисциплини? Не е особено лесно да бъдем категорични, но с времето със сигурност ще получат необходимото внимание и дори и да не получат чак такова признание, най-вероятно ще приемем, че съществуват и ще бъдат част от всекидневния ни живот. Кой знае, може да станем свидетели и на излъчване на срещи директно в ефир.