София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Станишев: БСП се прервръща в авторитарна партия

Според него левицата се е самоизолирала

14:00 ч. 17.11.2019 г.Политика 26

Ние виждаме, че БСП губи основни свои характеристики в резултат на политическа линия. Първо, от идейна и програмна партия, в която хората са заедно заради определен кръг идеи, с които са съгласни, БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. От тази гледна точка БСП от демократична, се превръща в авторитарна партия, когато всяко различно мнение, всяка критика, се възприема като акт на война. Това коментира президентът на Партията на европейските социалист и бивш председател на БСП Сергей Станишев.

По думите му големият въпрос, който стои пред партията, е защо трета поредна година, при три различни избора – национални, европейски и местни, българите не припознават БСП като по-добрата алтернатива.
Той посочи, че основната причина за загубите на левицата се дължат на подмяна на характеристиките на партията в последните години.

Според Станишев БСП се е самоизолирала от европейското социалдемократическо семейство, и се е превърнала в част от курса на патриотарство, традиционализъм и често евроскептицизъм.

"За мен като президент на ПЕС е тревожна доброволната самоизолация на БСП от социалистическото семейство. Всички тези тревожни тенденции изискват задълбочен, откровен и критичен разговор. Като слушам изявите от ръководството, не съм оптимист за способността и желанието му да води такъв разговор", коментира президентът на ПЕС.

Националният съвет на БСП се събра на пленум, който все още продължава, за да обсъди резултатите от местните избори и да предложи алтернативен бюджет. По-рано през седмицата група социалисти разпространиха алтернативен критичен анализ, в който ясно се заявява, че лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да подаде оставка.