София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Три държави от ЕС призовават Комисията да засили подготовката за Брекзит без сделка

Премиерът на Белгия подчерта, че е една от страните, най-силно засегнати от Брекзит
6 мЕвроком 196

Белгия, Франция и Холандия поискаха от Европейската комисия да засили планирането на извънредни ситуации за Брекзит без сделка, заяви пред репортери белгийският премиер Александър Де Кро, пише Politico.

Според Де Кро лидерите на ЕС получиха кратка информация за преговорите за Брекзит по време на видео срещата си на върха в четвъртък. Преговорите за Брекзит бяха преустановени на ниво главен преговарящ по-рано през деня, след като преговарящ от ЕС даде положителен тест за коронавирус.

"Не можем да продължаваме да се надяваме на добър резултат", каза Де Кроо пред репортери. "Може да има такъв, но само да се надяваме не е достатъчно. Трябва да започнем нашето планиране на непредвидени обстоятелства. [Френският президент Еманюел] Макрон и [холандският премиер Марк] Рюте са направили подобни изявления".

Де Кро подчерта, че Белгия, Франция и Холандия са сред страните, най-силно засегнати от Брекзит.

„Заедно с няколко други държави настоявах, успоредно с преговорите, да получим по-голяма яснота от Комисията относно тяхното предложение относно европейските мерки за непредвидени обстоятелства“, каза Рюте пред репортери на пресконференция.

Служител във Франция каза, че Макрон „говори за [планиране на извънредни ситуации за Брекзит] в своето въведение, след което премина към COVID, като го споменава редовно. ”Друг представител на ЕС потвърди, че Макрон също е поискал засилване на подготовката без сделка.

Европейската комисия изчаква да обяви своите мерки за непредвидени обстоятелства, тъй като те се опасява да не се приемат като политически знак за Лондон, че Брюксел е загубил вяра в преговорите.