София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Туск призова ЕС да наложи санкции върху вноса на храни от Русия и Беларус

''Фермерите в цяла Европа протестират от седмици заради твърде рестриктивните''

1 месецОбщество 1 Кристияна Стефанова

Полският министър-председател Доналд Туск призова Европейския съюз да наложи "пълни" санкции върху вноса на храни и селскостопански продукти от Русия и Беларус в отговор на протестите на фермерите в целия блок, предаде АФП.

Фермерите в цяла Европа протестират от седмици заради твърде рестриктивните според тях екологични правила, конкуренцията на евтиния внос от страни извън Европейския съюз и ниските доходи.

"Бих предпочел да вземем решение за санкции срещу Русия и Беларус по отношение на храните и селскостопанските продукти като цяло", заяви Туск по време на посещение в Литва.

Балтийският член на ЕС Латвия вече забрани вноса на хранителни продукти от Русия и Беларус, включително чрез държави посредници, този месец.

"Убеден съм, че едно съвместно решение на ЕС ще бъде несравнимо по-ефективно от индивидуалните решения на държавите членки от региона", добави Туск.

Той заяви, че ще предложи резолюция на полския парламент, в която ще призове Европейската комисия да наложи "пълни санкции" върху вноса.

Украйна, която някога беше наричана "хлебната кошница на Европа", видя селскостопанския си сектор осакатен от инвазията на Русия, като много от черноморските експортни центрове бяха блокирани, а земеделските земи станаха неизползваеми поради военни действия.

В стремежа си да подпомогне икономически Киев след руската инвазия, през 2022 г. Европейският съюз реши да премахне митата за украинските стоки, които преминават транзитно през 27-те държави от блока по шосе.

Но логистичните проблеми означават, че голяма част от украинския износ на зърнени култури се натрупва в Полша - членка на ЕС, което подбива цените на местните производители.

Полските фермери блокират граничните пунктове с Украйна и други магистрали в знак на протест срещу това, което според тях е нелоялна конкуренция от страна на стоките, влизащи на полския пазар от разкъсваната от войната съседка.

Връзките на Полша с Украйна се обтегнаха заради блокадите на границите и спора за зърното, като поне четири пъти полски фермери са разсипвали украинско зърно от камиони и товарни влакове.

Туск заяви, че общоевропейските санкции ще дадат възможност за "по-ефективна защита на селскостопанските и хранителните пазари на ЕС" и за "пълно деблокиране на възможностите за износ на украински продукти за трети държави". /БГНЕС