София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ВСС заседава за критиките в реформата на съдебната карта на българските съдилища

Получили са критики относно моделите, както и достъпът на гражданите до правосъдие

Членовете на съвета за партньорство към Висшия съдебен съвет провеждат  извънредно заседание, което е изцяло посветено на темата за Моделите за реформа на съдебната карта на българските съдилища. Заседанието беше открито от члена на ВСС и съпредседателстващ Виктория Имова. 

По-специално става въпрос за Модел № 4 за оптимизация на съдебната карта за съдилищата по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата”, изпълняван от ВСС по Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г., избран с решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 1/ 19.01.2021 г., т. 2.2. и с решение на Пленума на ВСС по Протокол № 3/18.02.2021 г. , т. 1.1.

Те са получили критики за решението си. Над 560 магистрати се обявиха против идеята районните съдилища да гледат само дела с ниска фактическа и правна сложност.

Въпросът за съдебната карта е твърде специализиран и за по-голямата част от публиката, затова остава извън погледа на обществеността. В  професионалната общност обаче тече оживен дебат и вече бяха изказани доста критични мнения за избора на ВСС. Според експертите темата е много важна за всеки, защото засяга достъпа до правосъдие на гражданите, но и влияе на социално-икономическите и демографски фактори на местно ниво.

"Административните съдилища не са засегнати в реформата и административните съдии нямат становище, коментира Мария Попова, която е член на Управителния съвет на Асоциацията на българските административни съдии.

Съдия Боряна Димитрова, която участва в съставянето на проекта коментира, че са стъпили на родовата подсъдност, защото дълго време са обсъждали дали това е възможно. По думите й темата няма да се изчерпи на днешното заседание. "Считаме, че нямаме никакви пречки да съставяме проблеми. Навсякъде моделът реформа е в достигане на решения накрая", обясни тя.

"Искам да подчертая, че анализите са стъпили и на европейските стандарти, като са отчели особеностите на българската съдебна система. Дали човешките ресурси са оптимално разпределени, дали има разлики между активност и неактивност, всичко това зависи и от анализите на модела", допълни съдия Димитрова. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!