София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Захариева: 10 ноември 1989 г. е част е от едно ново начало и път

"Вече над 30 години по-късно, датата е част и от учебниците по история"
5 мЕвроком 378

Датата 10 ноември 1989 г. е събитие, което е част не само от нашата история, но и от един процес, обхванал цяла Източна Европа. Част е от едно съдбоносно време, когато след 45 години желязна хватка върху своите народи, тоталитарните комунистически режими се пропукват и се разпадат, независимо дали ще говорим за падането на Тодор Живков и Николае Чаушеску, Нежната революция в Чехословакия или падането на Берлинската стена. Това заяви в социалните мрежи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Човекът спира да бъде третиран като винтче в огромната държавна машина, подчинена на партийната идеология, а неговата универсална ценност се поставя в центъра на политиката“, посочи тя.

„Днес, вече над 30 години по-късно, датата 10 ноември 1989 г. е част и от учебниците по история. За много млади хора това време е урок в класната стая. Уроците на нашето минало са нещо, което трябва да знаем и помним, тъй като пътят на забравата е най-краткият път към повторението“, добави министърът.