София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

1:0 За АБВ срещу БСП още преди изборите

"Коалиция за България" остава за партията на Първанов

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

1:0 за партията на бившия президент Георги Първанов  срещу Столетницата. Победата на АБВ се случва цял месец месец преди реалните избори. 
 
Върховният административен съд  днес остави без разглеждане жалбата на „БСП за България” срещу решението на ЦИК, с което беше регистрирана коалиция от партии „Коалиция за България”, зад която стоят АБВ. Определението не подлежи на обжалване.
 
Основание за оставяне на жалбата без разглеждане и прекратяване на производството по делото са разпоредби от Изборния кодекс. 
 
Съгласно тях пред ВАС могат да се обжалват само отказите за регистрация. 
Това на практика означава, че БСП и партиите, с които ще се яви заедно на изборите няма да могат да ползват марката "Коалиция за България", с която от години са познати сред привържениците си. За сметка на това същата марка ще се използва от опонентите им от АБВ.
 
Още преди седмица от "Позитано" 20 обясниха, че според тях това е опит за кражба на гласове, зад която стоят от ГЕРБ и заявиха, че единственият начин да се спре подмяната с масово гласуване.