София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

1,2 т риба с неустановен произход конфискуваха в Бургас

Тя е с неустановен произход

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Задържаха 1,2 т риба от вида "сребриста каракуда" и "платика" в Бургас, съобщиха от МВР.

При проверка на камион са открити в 50 пластмасови каси голямо количество риба. Според обясненията на двамата мъже, тя е уловена в язовир "Цанко Церковски" край Карнобат. Заловените твърдят, че рибата е предназначена за пласиране в Русе за предстоящия празник на Св. Никола - Никулден.

От извършените проверки е констатирано, че превозваната риба е с неустановен произход и за нея няма съпроводителни документи. От Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" и Областната дирекция за безопасност на храните в Бургас са изпратили свои служители, които установили нарушения на Закона за ветеринарно и медицинско дело, както и на Закона за риболова и аквакултурите.

Риба е конфискувана и е предадена на Дирекция "Социален патронаж" към Община Бургас. За установените административни нарушения служителите от ОДБХ - Бургас изготвили два акта.