София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

1/3 ОТ РУСНАЦИТЕ СА ОГРАНИЧИЛИ РАЗХОДИТЕ ДО НАЙ-НЕОБХОДИМОТО

БЛИЗО 80 % СМЯТАТ, ЧЕ СТРАНАТА Е В КРИЗА

8 годиниИкономика 10 Боряна Райчева

Руснаците изпитват трудности заради икономическата криза, пише изданието http://chel.dk.ru/. По данни на изследователския холдинг „Ромир“ 27 % от анкетираните 1500 души от всички райони на Русия са заявили, че са ограничили разходите си само до най-необходимото. Това е ръст с 10 % спрямо 2015 година.

28 % от респондентите реагират на икономическата криза, като икономисват от почивки и развлечения, а 38 % преразпределят семейния бюджет в полза на храна и стоки от първа необходимост.

С 18 % до 71 се увеличава броят на руснаците, които смятат, че страната е в криза. 23 на сто са отговорили, че страната има някои икономически трудности, а за 2 % всичко е наред.

От смятащите, че криза има, 79 на сто са на мнение, че това личи по ръста на цените, 52 % приемат за признак на кризата обезценяването на рублата, а 21 % виждат роля на напрегнатата обстановка в света.

Че има криза, смятат руснаците с ниските и средни доходи, както и по-възрастните хора.