София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

1,5% спад бележат цените на петрола

Срещата на ОПЕК е в края на септември

7 годиниИкономика 6 Боряна Райчева

Цените на петрола се понижават с около 1,5% през днешната търговия, следвайки поскъпването на щатския долар в края на миналата седмица.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври се понижават с 1,62% към 46,87 долара за барел. В същото време аналогичните фючърси на петрола сорт брент, които се търгуват единствено на електронната платформа Globex се понижават с 1,54% към 49,15 долара за барел.

Нарастването на износа на петрол от южните пристанища на Ирак през август достигна до 3,205 млн. барела на ден от ежедневен осреднен износ в размер на 3,202 млн. барела през юли.

В края на миналата седмица властите в Иран заявиха, че те биха сътрудничили на планираната за края на септември неофициална среща по въпроса за евентуално замразяване на производствените нива, само ако останалите износителки на петрол признаят правото на Техеран да възстанови пазарния си дял, който беше загубен по време на наложените върху страна международни санкции, вдигнати през януари.

Редица анализатори са на мнение, че разногласията в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и по-специално между Саудитска Арабия и Иран, означават, че е малко вероятно предстоящите през следващия месец преговори да окажат сериозно въздействие върху световното производство.

На 19-и август фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха до 49,36 долара на барел, а тези на петрол сорт брент - до 51,22 долара, след което последва отстъпление с близо 4% от тези върхове.

Срещата в кулоарите на Международния енергиен форум в Алжир е на 26-и и 27-и септември. Там ще бъдат дискутирани възможни действия, необходими за стабилизиране на пазара.