София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

10 000 САМОУБИЙСТВА В ГЪРЦИЯ ЗА 5 ГОДИНИ

ЦИПРАС Е ГОТОВ ДА НАПРАВИ „ТРУДЕН КОМПРОМИС“ С КРЕДИТОРИТЕ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

10 000 са самоубийствата през последните 5 години в Гърция заради финансовата криза в страната. Една от последните жертви е 26-годишен младеж, който е син на известния лекар Теодорос Янарос.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов да направи „труден компромис“, с който да постигне „жизнеспособно споразумение“ с кредиторите на страната.
Гръцката делегация се срещна с представители на кредиторите в Брюксел, след като Атина изрази готовност да представи контрапредложения, за да бъде постигнато споразумение за финансирането на държавата.
До следващата среща на Еврогрупата на 18 юни, Гърция трябва да стигне до споразумение с кредиторите си, но ако това не се случи страната трябва да обяви дефолт по своя дълг.
Висши длъжностни лица от еврозоната заявиха, че са обсъдили възможността Гърция да стигне до фалит, ако се провалят преговорите.
Именно дълговата криза е причина толкова много хора да сложат край на живота си.
Янарос коментира, че страната се намира в това състояние заради 10-те фамилии, които са допуснали монополизирането на икономиката в Гърция.
За 10 000-те жертви на кризата никой не говори и те са били погребани в мълчание.
Янарос признава, че имал предложения да влезе в различни партии и да стане министър, но е предпочел да запази своята свобода.
Гръцкият лекар стана известен с това, че отказва да взима подкупи от пациенти за пререждане в списъка за чакащите за постъпване в частната болница, в която той работи.