София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

10 души с обвинение за производство на нелегален тютюн

Седем от тях са задържани за 72 часа

5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Десет души са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за производство, съхранение и разпространение на легален тютюн. 
 
Лицата са задържани в сряда при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София, Благоевград, Русе и Сливен, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
 
Доказателствата до момента сочат, че групата е действала от началото на 2017-та година, като е произвеждала тютюн, който след това е продавала в различни части на страната. За целта са  били използвани  три нелегални цеха с машини и съоръжения за обработка - омекотяване и ароматизиране на изделието, както и за нарязването и опаковането му. Там е бил произвеждан средно по 1 тон тютюн за пушене седмично
 
Готовата продукция е била разпространявана в разфасовки по 1 кг. – в пластмасови прозрачни кофички с надписи,  съдържащи имената на известни марки цигари. 
 
По време на операцията по неутрализиране на групата са претърсени десетки адреси и автомобили. Били са иззети  над 360 кг. готов за употреба тютюн, както и неголямо количество наркотични вещества.
 
От обвинените десет лица, седем остава в ареста за 72 часа.