София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

10 души са изчезнали след срутването на сгради в Марсилия

Тече спасителна операция по издирване на оцелели

5 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

10 души са обявени за изчезнали след срутването на две сгради във френския град Марсилия в понеделник, съобщи Гардиън.

Едната сграда е била затворена и се предполага, че в нея не е имало обитатели. В другата е имало живущи. Пожарните служители съзнателно срутиха по-голямата част от третата сграда, поради опасения, че нестабилната й структура може да падне върху спасителните екипи.

На мястото, където са били сградите, в един от централните квартали на Марсилия, сега стои огромна празнина. Спасителите разчистват отломките в опит да намерят оцелели, но задачата им е определена като „надпревара с времето“.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер каза, че от сградата липсват осем души и че "не е оптимист", че те ще бъдат намерени.

Други двама души, които са преминавали по улицата по време на колапса на сградите, съобщават местните власти.

"Няма голяма вероятност да открием джобове, където някой може да е оцелял", каза Кастанер в понеделник вечерта. Очаква се той да направи допълнително изявление днес.

Под отломките спасителите откриха смачкана кола.

При падането на сградите са пострадали двама минувачи, които на настанени в болница за лечение.

Сабин Бернаскони, местният кмет на тази част на Марсилия, каза, че за една от сградите е издадена заповед за евакуация, но не може да каже със сигурност, че никой не я използва.

Регионалната префектура призова хората да избягват района и да направят място за спешните служби.